Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich istniała nasza kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie właśnie dlatego, że pozyskane w okresie warzywa można ukisić także dzięki temu spożywać je przez wszystek rok. To i pyszny, dobry w własnym sposobie gust oraz wiele dobroczynnych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Karlino
Co takiego istotnego jest w kiszonkach?
Kiedy jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Więc one rozwijają cukry w wynikach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej wchłaniane przez organizm. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który odpowiada za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z zmiany stymulują układ immunologiczny, jednakże nie tylko. Coraz dobrze słychać doniesień o połączeniu jelit z mózgiem, co czyni, że całe bakterie w jelitach pamiętają też nacisk na własne zdrowie psychiczne! Nie o więc lekceważyć tej typowej mikroflory, i nawet powinien ją zabrać pod opiekę, przygotowując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co daleko, kiszonki zawierają więcej witaminy C niż warzywa w organizacji surowej. Oraz więc znaczny przeciwutleniacz, który ułatwia przedłużeniu młodości oraz w zespole zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – postać spośród nich trwań może szybko znasz, ale czy obiły Ci się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ostatni słowiański rarytas również zlokalizujesz w niniejszym tekście. To do dzieła!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i wynosisz zewnętrzne liście i głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dodać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu chwilach możesz szybko ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To doskonale. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zagłębione w swoich sokach. Inaczej będzie brać dostęp do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go i więcej ubij kapustę. Sposób ten będziesz przekazywać nawet do 2 tygodni, do punktu, aż zejdzie gaz. Oraz wtedy będzie oznaczało, że kapusta kiszona istnieje już gotowa. Na bok umieść ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki połóż w słoikach, koniecznie ciasno, przy siebie. Do każdego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra zagotowanej wody i łyżkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na jeden słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i zaraz go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zanurzone w sumie. Łącz je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do głębokiego i ciężkiego miejsca, np. piwnicy. Po paru dniach będziesz tworzyć ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w sumie.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego więc także ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie stronie, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kotle z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dodaj do słoika wraz z niewielu łyżkami wyciągu z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak żeby w sumie zanurzyły się w zalewie. Słoik zamknij na klamrę. Kiś właśnie przez tydzień w ciepłym pomieszczeniu. Natomiast to żeby istniałoby na końcu! Smacznego!
Sklep z Lokalnymi produktami
Artykuł został wytworzony przez polskie sklepy oferujący Polskie artykuły z dostawą do lokalu w Niemczech.